Et nærmest uhørt mål på dette niveau stjal billedet i Premier League-kampen mellem Manchester United og Tottenham i forgangne weekend. Og fremkaldte alle de sædvanlige automatreaktioner i stil med 'Hvorfor er det altid de store hold, der får dommerkendelserne med sig ? (Nu var dette jo faktisk to storhold, men lad det ligge) . Nu kommer episoden så også til at stjæle dette Corner, så andre ting må lige vente en postgang. Jeg kunne nemlig godt tænke mig stilfærdigt at bruge fodboldloven på en situation, som er mere kompleks, end de fleste nok forestiller sig. Nærmest fodboldlovens svar på et kendt stykke børneslik: (mindst) hele tre ting på én gang…

Skulle den på forunderlig vis være undgået nogens opmærksomhed, er her et ultrakort rids: Uniteds Nani går omkuld i feltet, med eller uden hjælp, og kunne godt tænke sig et straffespark. Liggende sætter han hånden på bolden, som imidlertid går ind til Tottenhanms målmand Gomes, som samler den op.  Han tror, at der er frispark - lægger bolden ned på jorden for at tage det, hvorefter Nani sender bolden i mål, for der er ikke fløjtet. Tableau.

Vi tager tingene én ad gangen. På sin vej gennem straffesparksfeltet får Nani et minimalt hold i sin trøje eller arm. Et af den slags, som der er et par hundrede af i løbet af en fodboldkamp - de sker i enhver nærkamp. Taget stringent efter § 12 i fodboldloven er der straffespark - men efter § 5, som siger, at dommeren skal undlade at dømme for bagatelagtige eller tvivlsomme forseelser, er det fuldt korrekt at køre videre. Den bredest dækkende paragraf - og det er bestemmelsen i § 5 - vinder. Ellers kunne vi heller ikke bestille ret meget andet end at sparke straffespark.

Nani går omkuld i feltet. Film ? Nej, der har været fysisk kontakt med en modspiller. Der kan godt dømmes for film, selv om der har været kontakt - men det forudsætter, at den forurettede spiller gør noget specielt dramatisk ud af sit fald (får det til at se værre ud, end det er). Det gør Nani efter min bedste overbevisning ikke. Han falder bare.

Efter at være faldet. har han tilsyneladende hånden på bolden (TV-billederne er desværre ikke for gode lige her). Er der hånd på, er der tre muligheder. Det kan være uforsætligt (en følge af faldet), hvorefter der ikke skal dømmes noget. Det kan være forsætligt, hvorefter dommeren skal vurdere, om han skal dømme det direkte frispark eller bruge fordelsreglen.  Eller det kan være forsætligt for at undgå, at en modspiller får fat i bolden -  og med denne position på banen vil fordelsreglen ikke komme i spil - så resultatet vil blive et direkte frispark og en advarsel.

Det fremgår på intet tidspunkt, om dommeren bruger en fordelsregel eller ej - eller overhovedet ser en forseelse. Faktisk er dommeren meget passiv. Nogle små armbevægelser ud fra kroppen og så ellers hænderne på ryggen, English style.

En anvendelse af fordelsreglen - hvis det er det, som sker - er uhyre sjælden i egen forsvarszone, for ikke at sige i eget straffesparksfelt. Dog ser man det alligevel nogle gange, hvis målmanden er kommet i besiddelse af bolden. Typisk ved en vinken for offside, hvor bolden passerer videre ind til målmanden. Alt andet lige må det være en større fordel for forsvarerne at kunne få sat bolden hurtigt i spil fra målmandens hænder og få et kontraangreb frem for at skulle have et frispark et eller andet sted i straffesparksfeltet. 

Gomes lægger bolden på jorden, selv om han har den i hænderne.  Tilsyneladende for at tage det frispark, som altså ikke er blevet dømt. Og herfra går alting simpelthen grotesk langsomt. Nani, der som udgangspunkt er langt væk fra bolden, men stadig i straffesparksfeltet, bevæger sig hen imod bolden, har overskud til at søge øjenkontakt med dommeren, og sparker så bolden i mål.  Herefter vinker linjedommeren , og dommeren søger ud til ham, så vi kan få koordineret beslutningerne. Jeg vil formode, at linjedommeren gør dommeren opmærksom på Nanis hånd på bolden, men den har dommeren jo ligesom  behandlet i og med, at han bruger fordelsreglen (for havde linjedommeren observeret en hånd, som dommeren ikke havde, skulle han selvfølgelig nu have fulgt ham, annulleret målet og dømt frisparket).  

Summa summarum: der er i situationen før målet ikke dømt noget som helst, og Gomes har ved at lægge bolden på jorden frigjort den til spil, så den er frit bytte for enhver.

Tilbage står to ting. For det første, at det er trestjernet tåbeligt af en målmand at formode, at der er dømt et frispark, når han ikke har set nogen indikation på det. For det andet, at dommeren efter min smag skulle have solgt den situation langt bedre. F.eks. ved nogle éntydige markeringer af enten fordel eller ingenting, så alle vidste, hvad de havde havde at rette sig efter. Selv da Gomes havde lagt bolden på jorden, kunne situationen være reddet ved et råb, så Gomes kunne sparke bolden væk - han må jo ikke tage den igen med hænderne, når først den er frigjort. Der var oceaner af tid til det.

Lovmæssigt er der absolut  intet at komme efter - men praktisk burde dette have været løst meget mere elegant.   
